Druesorter

Tokajs mangfoldighed

For at kunne kalde sin vin Tokaji, hvilket betyder "fra Tokaj" bruger man kun disse 6 godkendte druer i sin produktion. Her kan du læse mere om de enkelte druer og hvordan deres kvaliteter hver især udnyttes.

furmint

Der er delte meninger om Furmints oprindelse. Den kan stamme fra Italien, Frankrig, Syrmien (i dag en del af Serbien) eller Tokaj. Dog tyder den store variation af vinstokke, vi finder i Tokaj-vinområdet i dag, på, at Tokaj er Furmints vugge. De nyeste DNA-tests viser, at den er en efterkommer af Gouais Blanc og dermed i samme familie som Chardonnay og Riesling. Traditionelt blev den høstet sammen med Hárslevelű omkring Simon-Judas-dagen i slutningen af oktober, men til tørre vine er høsttidspunktet i de seneste årtier rykket frem til september i de fleste årgange.

Furmint har let ovale bær, der bliver gyldengule, når de er perfekt modne. Med sin markante syre, rige smag og fremragende evne til at udvikle sig til aszú-bær er den blevet Tokajs førende druesort. Selvom den ikke er særlig aromatisk, har dens friske, frugtagtige vine ofte noter af æble, pære og citrus.

Hárslevelű

Hárslevelű menes at være en gammel ungarsk druesort og dyrkes primært i lande, der tidligere var en del af det østrig-ungarske monarki. Genetiske tests viser, at en af dens forældre er Furmint.

Navnet kommer sandsynligvis af druens blade, der ligner lindetræets blade (hársfa på ungarsk). Dette afspejles også i navne på andre sprog, såsom fransk Feuille de Tilleulog tysk Lindenblättrige. Hárslevelű-vin minder ofte om lindehonning i duft og smag.

Druerne vokser i løse klaser, som ofte bliver meget store. Den største produktion findes i Tokaj-vinområdet, hvor Hárslevelű giver en blødere og mere aromatisk vin end Furmint.

sárgamuskotály

Sárgamuskotály er en ældgammel druesort, der er kendt verden over, og som sandsynligvis allerede blev dyrket af de gamle grækere. Den er den mest duftende og aromatiske af muskatdruerne og svarer til den franske drue Muscat à petits grains.

Den modner tidligt og har små, kompakte klaser, som ligner dem hos vestlige druesorter. Når bærrene er helt modne, bliver de karakteristisk gule og kan i solen få en rødbrun nuance.

Sárgamuskotály er særligt velegnet til at lave duftende, friske tørre vine, men den bruges også til senthøstede vine og Aszú-vine med særlige smagsnuancer.

Kövérszőlő

En gammel ungarsk druesort med ukendt oprindelse. Dens ungarske navn betyder "fed drue", sandsynligvis på grund af de store, runde, gulgrønne druer, der vokser i løse klaser. Kövérszőlő modner tidligere end de andre Tokaj-sorter, og i gode år kan druerne udvikle sig til fremragende aszú-bær.

Dens vine har typisk frugtagtige aromaer. I de bedste vine finder man dufte og smagsnoter af honning, hasselnød, tørret abrikos og propolis.

kabar

Kabar er en krydsning mellem Bouvier og Hárslevelű 1007-klonen og blev udviklet i Tarcal. Den har tætte klaser med mellemstore, runde, gulgrønne bær. Den er en fremragende sort til at ophobe sukker, samtidig med at den bevarer en relativt høj syre (8-10 g/l). Den kan høstes tidligere end Furmint og Hárslevelű.

Der kan laves både tørre og usædvanlige søde vine af Kabar. Ud over sin lettere syrestruktur har den tropiske noter fra Bouvier-druen og giver vine med en let og silkeblød tekstur. Den er også særligt god til at udvikle aszú-bær

zéta

Zéta blev skabt af Ferenc Király i Badacsony i det 20. århundrede og er en krydsning mellem Bouvier og Furmint. Druen har små, tætte klaser med middelstore, let ovale, gulgrønne bær. Den giver et begrænset udbytte, men har en fremragende evne til at ophobe sukker. I gode årgange kan mostens syreindhold nå 10-13 g/l. Druen er følsom over for råd, men i gode Aszú-år giver den flotte aszú-bær.

Zéta kan bruges til enkeltstående vine, men den anvendes oftest i blandinger, primært i senthøstede og Aszú-vine, hvor den bidrager med parfumerede aromaer, sødme og en olieret tekstur.

billeder er taget fra www.winesoftokaj.hu