Vintyper

Udover de almindelige tørre hvidvine, mousserende vine og orangevine, laver man i Tokaj fire typer søde vine.

Szamorodni

Betydningen af Szamorodni er “som det kommer”. Grunden til, at dette udtryk af polsk oprindelse er blevet en del af det ungarske sprog, er, at det i århundreder var en meget populær vin i Polen. Dets navn henviser til, at drueklaserne, som indeholder en blanding af både botrytiserede og sunde bær, dvs. ikke aszú-bær, forarbejdes og presses sammen under vinifikationen. Ifølge den nuværende produktspecifikation skal Szamorodni modnes i træfade i mindst 6 måneder og må tidligst frigives fra begyndelsen af det andet år efter høsten.

Szamorodni er som regel sød (hvilket forudsætter et restsukkerindhold på mere end 45 g/l), men nogle vinhuse producerer også en tør version (med et restsukkerindhold på under 9 g/l). Den tørre Szamorodni er dog sjælden, da dens tilblivelse kræver en række gunstige forhold. Vinbonden må stole på vejret, dvs. en pludselig kulde efter begyndelsen af botrytis. Druernes sukkerindhold må ikke stige yderligere, men de skal høstes, fordi koldt, vådt vejr kan omdanne denne ædle råddenskab til den tidligere nævnte gråråd. I dette tilfælde vil der kun være nok sukker i druerne til at gære dem til en tør vin med et gennemsnitligt alkoholindhold. Et andet scenarie er, at klaser med et højt sukkerindhold ankommer til vineriet, men at al sukkeret gæres væk på grund af særlige omstændigheder, hvilket resulterer i en tør Szamorodni med et højt alkoholindhold.

Late Harvest

I 1700-tallet blev late harvest (sen høst) ved et tilfælde opdaget i Rheingau, forklarer Michael Lykens, porteføljemanager hos den New York-baserede importør og distributør Skurnik Wines & Spirits. "På dette tidspunkt måtte munkene vente på tilladelse fra biskoppen, før de kunne begynde høsten. Ifølge legenden var en budbringer forsinket, og høsten blev derfor udsat i flere uger, efter at botrytis allerede havde bredt sig i vinmarken. De druer, der blev bragt til presning, var allerede angrebet af ædel råddenskab og blev forvandlet til en smuk og fyldig vin med masser af restsukker – og dermed blev en ny vinkategori skabt."

I Tokaj er der ingen definition af late harvest og indikerer kun, at druerne er plukket senere end den primære høst. Vi arbejder på at sammensætte en late harvest-smagskasse, så du selv kan udforske de mange late harvest-varianter Tokaj har at byde på.


 

 

Aszú

Denne komplekse, gyldne vin er det, der gjorde Tokaj berømt. Aszú er en ekstremt koncentreret vin med både højt sukker- og syreindhold og flere smagsnuancer, end man troede muligt i én vin. Produktionen af Aszú begynder med høsten, som kun finder sted, når druerne har udviklet botrytis (også kendt som ‘ædel råddenskab’). De skrumper ind til rosinlignende bær med en intens koncentration af sukker og aroma og høstes derefter selektivt – én ad gangen, i hånden – over flere omgange. 

Bærrene moses derefter til en pasta, som kaldes “Aszú-dej”, hvorefter en gærende most eller en basisvin tilsættes, så blandingen kan macerere i op til to dage. Derefter hældes den i specielle 136-liters Gönci-fade – lavet af ungarsk eg fra den nærliggende Zemplén-skov – hvor den færdiggærer og lagrer i mindst to år, hvoraf mindst 18 måneder skal være på egetræsfade.

Aszú fremstilles oftest som en blandingsvin (hvor Furmint typisk udgør hovedbestanddelen), men der findes også enkelte eksempler på enkelt-sortsversioner.

Puttonyos

Dette er den traditionelle måde at måle sødmen i Tokaji Aszú-vine på. En puttony er en omtrent 25-liters træbalje, som traditionelt blev brugt til at samle Aszú-druerne.

Aszú bliver kategoriseret mellem tre og seks puttonyos, hvilket betyder, at mellem tre og seks baljer botrytiserede druer bliver tilsat hvert Gönci-fad med basisvin. Jo højere puttony-tal, desto sødere og mere gyldenfarvet er vinen.

En tre puttonyos Aszú har mellem 60 og 90 gram restsukker pr. liter, en fire puttonyos mellem 90 og 120, en fem puttonyos mellem 120 og 150, en seks puttonyos mellem 150 og 180, og en Aszúeszencia mellem 180 og 260 gram restsukker pr. liter.

Eszencia

Eszencia laves af individuelt håndplukkede aszú-druer, som er blevet ædelt rådne direkte på vinstokken på grund af svampen Botrytis cinerea. Druerne presses ikke – væsken, en tyk nektar, udskilles udelukkende ved druernes egen vægt, når de ligger stablet oven på hinanden. Efter en minimal, men ofte flere år lang gæring, bliver denne nektar til en særlig type tokajisk vin. Den er rig på mineraler, sukker og de særlige aromaer og smagsnuancer, som er karakteristiske for aszú-druer. Den modnes i små egetræsfade eller glaskolber. Den indeholder mindst 180 g/l naturligt sukker og 45 g/l ekstrakt uden sukker. På grund af det høje sukkerindhold når alkoholen selv efter flere års langsom gæring kun op på 2-6 %. Da kvaliteten er af største betydning, produceres den ikke hvert år, men kun i de bedste aszú-årgange – derfor kaldes den også "vinens konge".

Ud af én puttony (28-30 liter) aszú-druer fås kun 1-1,5 liter esszencia. Den serveres normalt i dessertvinsglas ved 14-16 °C. På nogle restauranter serveres den i en krystalklart ske.

Den må ikke forveksles med aszúeszencia, en tidligere klassifikation af aszúvine, som dækkede vine med et sukkerindhold over niveauet for 6 puttonyos. På grund af navneligheden er der ofte stor forvirring. Ifølge vinloven har betegnelsen aszúeszenciaikke været tilladt siden årgang 2008.


Druer

For at kunne kalde sin vin Tokaji, hvilket betyder "fra Tokaj" bruger man kun disse 6 godkendte druer i sin produktion. Her kan du læse mere om de enkelte druer og hvordan deres kvaliteter hver især udnyttes.

Furmint

Der er delte meninger om Furmints oprindelse. Den kan stamme fra Italien, Frankrig, Syrmien (i dag en del af Serbien) eller Tokaj. Dog tyder den store variation af vinstokke, vi finder i Tokaj-vinområdet i dag, på, at Tokaj er Furmints vugge. De nyeste DNA-tests viser, at den er en efterkommer af Gouais Blanc og dermed i samme familie som Chardonnay og Riesling. Traditionelt blev den høstet sammen med Hárslevelű omkring Simon-Judas-dagen i slutningen af oktober, men til tørre vine er høsttidspunktet i de seneste årtier rykket frem til september i de fleste årgange.

Furmint har let ovale bær, der bliver gyldengule, når de er perfekt modne. Med sin markante syre, rige smag og fremragende evne til at udvikle sig til aszú-bær er den blevet Tokajs førende druesort. Selvom den ikke er særlig aromatisk, har dens friske, frugtagtige vine ofte noter af æble, pære og citrus.

Hárslevelű

Hárslevelű menes at være en gammel ungarsk druesort og dyrkes primært i lande, der tidligere var en del af det østrig-ungarske monarki. Genetiske tests viser, at en af dens forældre er Furmint.

Navnet kommer sandsynligvis af druens blade, der ligner lindetræets blade (hársfa på ungarsk). Dette afspejles også i navne på andre sprog, såsom fransk Feuille de Tilleulog tysk Lindenblättrige. Hárslevelű-vin minder ofte om lindehonning i duft og smag.

Druerne vokser i løse klaser, som ofte bliver meget store. Den største produktion findes i Tokaj-vinområdet, hvor Hárslevelű giver en blødere og mere aromatisk vin end Furmint.

Sárgamuskotály 

Sárgamuskotály er en ældgammel druesort, der er kendt verden over, og som sandsynligvis allerede blev dyrket af de gamle grækere. Den er den mest duftende og aromatiske af muskatdruerne og svarer til den franske drue Muscat à petits grains.

Den modner tidligt og har små, kompakte klaser, som ligner dem hos vestlige druesorter. Når bærrene er helt modne, bliver de karakteristisk gule og kan i solen få en rødbrun nuance.

Sárgamuskotály er særligt velegnet til at lave duftende, friske tørre vine, men den bruges også til senthøstede vine og Aszú-vine med særlige smagsnuancer.

Kövérszőlő

En gammel ungarsk druesort med ukendt oprindelse. Dens ungarske navn betyder "fed drue", sandsynligvis på grund af de store, runde, gulgrønne druer, der vokser i løse klaser. Kövérszőlő modner tidligere end de andre Tokaj-sorter, og i gode år kan druerne udvikle sig til fremragende aszú-bær.

Dens vine har typisk frugtagtige aromaer. I de bedste vine finder man dufte og smagsnoter af honning, hasselnød, tørret abrikos og propolis.

Kabar

Kabar er en krydsning mellem Bouvier og Hárslevelű 1007-klonen og blev udviklet i Tarcal. Den har tætte klaser med mellemstore, runde, gulgrønne bær. Den er en fremragende sort til at ophobe sukker, samtidig med at den bevarer en relativt høj syre (8-10 g/l). Den kan høstes tidligere end Furmint og Hárslevelű.

Der kan laves både tørre og usædvanlige søde vine af Kabar. Ud over sin lettere syrestruktur har den tropiske noter fra Bouvier-druen og giver vine med en let og silkeblød tekstur. Den er også særligt god til at udvikle aszú-bær.

Zéta

Zéta blev skabt af Ferenc Király i Badacsony i det 20. århundrede og er en krydsning mellem Bouvier og Furmint. Druen har små, tætte klaser med middelstore, let ovale, gulgrønne bær. Den giver et begrænset udbytte, men har en fremragende evne til at ophobe sukker. I gode årgange kan mostens syreindhold nå 10-13 g/l. Druen er følsom over for råd, men i gode Aszú-år giver den flotte aszú-bær.

Zéta kan bruges til enkeltstående vine, men den anvendes oftest i blandinger, primært i senthøstede og Aszú-vine, hvor den bidrager med parfumerede aromaer, sødme og en olieret tekstur.

Billederne er taget fra www.winesoftokaj.hu


Producenter

På nuværende tidspunkt har vi fem producenter i Tokajvins udvalg og vi glæder os til at få mange nye Tokajvine i vores sortiment.

Patricius

Patricius Vingård blev skabt i Tokaj-vinregionen af Kékessy-familiens engagement i vinfremstilling, som trækker på både fortiden og fremtiden. Vingården ejes af Dezső Kékessy og hans datter Katinka Kékessy. Forfædre på både faderens og moderens side var anerkendte vinmarksejere i Mátraalja og Tokaj-vinregionen siden det 18. århundrede. Den 85 hektar store ejendom, der omfatter otte historiske førsteklasses vinmarker, ligger i Bodrogkisfalud, i et preshus de har renoveret, som tidligere tilhørte adelige og er afbildet i Tokaj-Hegyalja-albummet trykt i 1867. Denne bygning er forbundet med en moderne vinkælder i organisk stil med tyngdekraftbaseret system, som på fornem vis afspejler sameksistensen mellem tradition og moderne teknologi i det verdensarvsbeskyttede landskab.

Deres dybe respekt for vinregionens traditioner er en vigtig del af deres vingårds filosofi. Tradition, værdier, enestående karakter og balance – disse udtrykker deres mission.

Patricius er en af de toneangivende vingårde i regionen. Ud over vinfremstilling spiller de en aktiv rolle i at organisere det kulturelle liv i vinregionen. De ønsker at gøre deres besøgende bevidste om, at vin bliver til i en region, næret af lokale traditioner, så det er essentielt for os at bevare og fremvise deres kulturelle og naturlige rigdomme. 


Gróf Degenfeld

I 1994 lykkedes det familien Degenfeld at genoplive deres vingård i Tokaj-vinområdet efter en mere end 150 år gammel tradition. Kærlighed til naturen og respekt for traditioner har altid gået hånd i hånd med vinfremstilling, og i dag kombineres dette med moderne teknologi. Vingården producerer tørre vine og søde vinspecialiteter fra de tre hoveddruer i regionen: Furmint, Hárslevelű og Muscat Blanc. Disse vinspecialiteter inkluderer søde senthøstede vine, Szamorodni og de berømte Aszú-vine.

De 35 hektar vinmarker er beliggende i Mád og Tarcal, og vingården ejer flere historiske vinmarker som Terézia og Zomborka. Siden 2009 er alle vinmarker blevet drevet efter certificeret økologisk dyrkning. 2017 var den første årgang, der blev udgivet med økologiske etiketter.

Godset åbnede sit elegante firestjernede hotel med 21 værelser, der vækker mindelser om monarkiets æra i den århundrede gamle bygning af den historiske herregård. Sammen med vinmarkerne, vingården og den smukke park danner hotellet et komplet Château-stil gods ved foden af Theresa-bakken.

Kapellet, der ligger på toppen af Theresa-bakken, blev bygget af Grev Antal Grassalkovich til ære for Maria Theresa og hendes generøse donationer. Bygningen blev alvorligt beskadiget under Anden Verdenskrig og lå i ruiner i årtier. Familien Greve Degenfeld restaurerede kapellet i 2015, og i dag er det et af de mest bemærkelsesværdige stoppesteder på Maria-ruten, der går gennem Tarcal. En vandresti gennem vinmarkerne fører direkte fra hotellet til kapellet. Kapellet med den omkringliggende grønne park udgør en unik og betagende ramme for forlovelser, bryllupsceremonier, barnedåb og andre begivenheder.


Mád Moser

Det hele startede med Lenz' passion for regionen - hans far tog ham dertil allerede, da han var 14. Hans familie har i generationer altid haft betydelige forretninger med Ungarn.
For 7 år siden er kærligheden til Tokaj blevet fornyet, da Lenz arbejdede med en af ​​de store spillere i et stykke tid. I denne opgave blev han præsenteret for Rita Takaro, lokalfødt og viede sit liv dengang til regionens udvikling og forblevet venner lige siden. Sidste sommer tog Lenz og Rita på opdagelse i Tokaj og besluttede at starte deres projekt fra Tokaj. De fandt en fantastisk partner i Karoly Kovacs, ejer af den berømte Mad Wine i Mád, og Gabor Urban hans fremragende vinmager.
Mád Moser er en ny vin fra Tokaj-regionen af ​​partnerne Mad Wine og Lenz Moser. Målet er at bringe en spændende ny fortolkning af tør Furmint fra en af ​​verdens store – men glemte – vinregioner til de nationale og internationale markeder. Denne tørre furmint repræsenterer friskhed, stor kompleksitet og struktur med en unik individuel karakter.


Tempos Vega-Sicilia Tokaj-Oremus

Oremus-vingårdene ligger i et kontinentalt klima, men det er netop de klimatiske ekstremer, der bidrager til at udvikle en enestående aromatisk rigdom i de forskellige druesorter.

Næsten halvdelen af ejendommens vinmarker er beplantet med Furmint, som bruges til at fremstille den tørre hvide vin Mandolás samt vingårdens forskellige dessertvine.
 

For at ære traditionen dyrker Oremus igen nogle druesorter, der var typiske før vinlusen (phylloxera) kom til i 1880'erne, nemlig Kövérszőlő (fed drue) og Gohér, dog kun på et begrænset område.

De floder, der løber gennem regionen, det varierede landskab skabt af bjergene, den mangfoldige jordbund og de karakteristiske skovområder skaber betydelige mikroklimatiske forskelle mellem de forskellige Oremus-marker.

Høsten begynder altid med druerne til den tørre Mandolás Furmint, når frugten er fuldmoden, og dele af klaserne, der har fået mest sol, endda er overmodne. Oremus plukker kun hele, sunde drueklaser, som har en gyldengul farve. Derefter venter de nogle dage eller endda uger, indtil frugten er ekstremt moden, og Botrytis, den ædle råd, angriber druerne.

Ved at udnytte de forskellige druesorters varierende modningstid på ejendommen bevæger de sig fra mark til mark og leder efter drueklaser, hvor nogle af bærrene viser tegn på overmodning, mens andre er inficeret af den ædle råd. Disse klaser giver en meget rig, smagsfyldt og blød most, som bruges til at fremstille Oremus Late Harvest-vinen.

Til "Aszú", vinens tårer, udvælges de ædle bær én for én direkte fra vinstokkene. Oremus anvender to beholdere til høsten: en mindre til de ædle bær og en større til de resterende dele af drueklaserne. De går fra den ene vinmark til den anden, så mange gange som nødvendigt og med det antal drueplukkere, der kræves.

Oremus stoler på Tokajs typiske klima og det, de kalder "Indian summer" – i Ungarn kendt som "de gamle damers sommer": nætterne er kolde, men solen skinner stadig i nogle timer på de tørre og blæsende dage.


Royal Tokaji

Royal Tokaji Winery, grundlagt i 1990, er en af de mest beundringsværdige vingårde i Tokaj. Fra starten besluttede Royal Tokaji at fokusere på produktionen af enkeltmarksvine fra Første Vækst-vinmarkerne Mézes Mály, Nyulászó, Szt. Tamás og Betsek. Anerkendt som en af regionens førende vinproducenter kombinerer vi traditionelle teknikker med moderne teknologi for at skabe den prisvindende Royal Tokaji-vinserie. Royal Tokaji er den anerkendte frontløber i renæssancen af denne legendariske ungarske vin, som vinforfatteren og virksomhedens medstifter Hugh Johnson har beskrevet som "en vin, der ville få engle til at synge højt af lovprisning".

Deres mål er at genoplive og bringe vinene fra en af historiens mest berømte vinregioner tilbage til international anerkendelse.

Royal Tokaji er fortsat privat ejet, og i dag eksporteres deres vine til mere end 30 lande. Royal Tokajis vine har vundet over 100 internationale priser og fortsætter med at forføre vinelskere over hele verden.

I 2010 fejrede Royal Tokaji sit 20-års jubilæum ved at åbne et nyt, topmoderne vineri i Mád. Det nye vineri blev designet af den førende ungarske arkitekt Csaba Bodonyi og anses allerede for at være det vigtigste i Tokaji-regionen.