Om os

Baggrunden

Idéen til Dansk-Ungarsk Tokaji Import startede da Dansk-Ukrainsk Caviar Kompagni skulle til Ukraine for at besøge en størfarm i sommeren 2024. Da Mads elskede de Tokajvine han havde fået i Budapest, såvel som i København besluttedes det at lægge ruten igennem Tokaj på vejen til Lviv. Her blev regionen kørt tynd og der blev købt så mange smagsprøver som muligt. Efter turen undersøgte Mads markedet for Tokajvin i Danmark og kunne konstatere, at regionen oftest kun var repræsenteret med ét mærke eller sågar én vin per vinhandel.
Mads tog derfor kontakt til Arly og spurgte om han vil være med til at starte Dansk-Ungarsk Tokaji Import. Det ville han selvfølgelig gerne - og så gik arbejdet i gang med at kontakte de bedste producenter, planlægge besøg på deres vingårde og håndtere alt det praktiske omkring virksomheden.

Virksomheden

Besøgende i Tokaj, arbejdet med de lokale og ikke mindst alle de vine vi har smagt, har cementeret lysten til at dele Tokaj med danskerne. Vi bestræber os derfor på at nå ud til så mange som muligt og begrænser os derfor ikke til denne webshop, men deltager gerne i vinmesser, loppemarkeder osv. og leverer personligt vin ud til restauranter, cateringfirmaer, selskaber og arrangementer.

Vores adresse på Avedøre Holme i Hvidovre Kommune fungerer både som kontor, lager og showroom. Selvom der ikke er indrettet for øjnenes skyld tager vi glædeligt imod interesserede gæster. Da både Mads og Arly er fuldtidsbeskæftigede ved siden af, kræver det dog en forudgående aftale. Den kan laves ved at ringe til os på 28607656.

Ambitionen

I fremtiden vil vi gerne være repræsenteret ved alle dessert- og osteborde i Danmark. Late Harvest, Szamorodni og Aszú skal være det første på sinde, når tre-retters menuen skal sammensættes. Hvis de tørre hvidvine derudover kan få lov at komme med til forretten, kan vi næsten ikke bede om mere. Vi respekterer danskernes kærlighed for rødvin til hovedretten, men skal der vildt på bordet - så tænk igen Aszú!

Vi håber at I som gæster på Tokajvin fra Dansk-Ungarsk Tokaji Import deler vores glæde for de fantastiske vine som regionen byder på!

Om Tokaj

Historiske dokumenter helt tilbage fra det 13. århundrede vidner om vinproduktionens tradition i Tokaj-regionen. Ifølge den nyeste forskning blev Tokajs vinmarker første gang nævnt i et donationsbrev udstedt af Béla IV i 1252, men der er næppe tvivl om, at vinavl og vinproduktion fandt sted tidligere end dette. Det var begyndelsen på opførelsen af regionens karakteristiske underjordiske vinkældre. På dette tidspunkt bosatte italienske og ”latinske” vinbønder sig i området, hvilket stadig kan ses i navne på flere byer eller bydele (f.eks. Bodrogolaszi, Olaszliszka).

Osmannerne

I begyndelsen af det 16. århundrede, da de osmanniske hære rykkede frem, blev befolkningen i Szerémség (Syrmien, i det nuværende Serbien) tvunget til at flygte. Nogle af dem slog sig ned i Hegyalja (et andet navn for Tokaj vinregionen). Det var sådan, ekspertise inden for vinavl og vinfremstilling kom til området. Allerede i 1550’erne blev Tokajvin introduceret på internationale markeder – polske handelsmænd strømmede til regionen, og det kejserlige hof i Wien begyndte at købe Tokajvine. Det første dokumenterede bevis på ordet "aszú" stammer fra 1571, hvor det nævnes i et testamente fra Garay-familien.

Rákóczi-perioden

Rákóczi-perioden i det 17. århundrede var den mest blomstrende tid i Tokajs historie. Fyrsterne byggede talrige kældre og slotte, de store godser tjente betydelige summer på vinsalg, og det var i denne periode, at specifikke love for Tokaj-Hegyalja blev udarbejdet og parlamentet godkendte regler for høsten, herunder aszú-udvælgelse.

Verdens første klassifikation

Den første klassificering af vinmarker blev gennemført i det 18. århundrede omkring 1730. Denne liste, der kategoriserede vinmarker efter beliggenhed og kvalitet, blev udarbejdet af Mátyás Bél. Et kongeligt dekret fra 1737 fastsatte reglerne for vinproduktion i Tokaj, afgrænsede området og indførte et appellationskontrolsystem. Tokaj blev dermed verdens første afgrænsede vinregion. På dette tidspunkt var Tokajvin allerede en eftertragtet drik blandt europæiske aristokrater og konger. Dens berømmelse blev ikke kun udbredt af købmænd, men også af datidens berømte kunstnere og forfattere (Voltaire, Goethe, Schubert og andre).

Phylloxera og Første Verdenskrig

Vinlusens angreb ramte Tokaj omkring 1885 og ødelagde 90 % af vinmarkerne. I 1920 mistede Ungarn to tredjedele af sit territorium med Trianon-traktaten, og dele af Tokaj-vinregionen blev annekteret af det nyoprettede Tjekkoslovakiet. Den tredje store nedtur kom efter 2. Verdenskrig, hvor kollektivt landbrug blev normen under det kommunistiske regime, og kvalitetsstandarderne faldt drastisk.

Kommunismens fald

Kommunismens fald medførte radikale forandringer i Tokaj. Traditionelle vinkategorier blev genovervejet og fornyet. Der kom ny fokus på tørre vine, enkeltmarksvine og mousserende vine blev populære. Siden 2002 har Tokaj været opført og beskyttet som UNESCO Verdensarv. Man prioriterer nu kvalitet over kvantitet og leverer nu igen noget af verdens bedste vin til de internationale markeder.

Unikke jordbundsforhold

Vulkanaktivitet i Zemplén-bjergene begyndte for 15 millioner år siden og sluttede for 9 millioner år siden. Den efterlod et bredt udvalg af vulkanske bjergarter, herunder ryolit, ryolitisk tuf, andesit, basalt, ryodacit, dacit og zeolit, hvilket gør området til en særdeles mangfoldig vinregion. Inden for en enkelt vinmark kan man finde flere forskellige bjergarter, og i de bedste marker kan der være op til ti forskellige jordlag. Som følge af den vulkanske oprindelse er jorden rig på kalium, magnesium og andre sporstoffer. Omkring 5 % af området er dækket af post-vulkanisk løssjord, som varmes hurtigere op, hvilket betyder tidligere vækststart for planterne. Mangfoldigheden i jordtyper bidrager til kompleksiteten i jordens mikrobiom. Alle disse forhold gør det muligt at producere vin i topkvalitet fra enkeltmarker.

Druetyper

Udelukkende disse hvide druesorter er tilladt til produktion af vine i Tokaj-vinregionen: Furmint, Hárslevelű, Kabar, Kövérszőlő, Sárgamuskotály og Zéta. 
Du kan læse mere om dem her.

Resten af Ungarn

Har du mod på at prøve vine fra resten af Ungarn? Så kontakt vores partner PaTrioVin og hør nærmere.

Beliggenhed

Tokaj-vinregionen ligger i det nordøstlige Ungarn ved sammenløbet af floderne Bodrog og Tisza. Regionen afgrænses af et bjergtriangel: Sátor, Kopasz og Vár. Området er cirka 87 km langt og 3-4 km bredt. Vinregionen består af 27 kommuner: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva og Vámosújfalu. Arealet med vinmarker er 5800 hektar.

Klima

Vinregionens klima er kontinentalt. Forskellige områder har tydeligt adskilte mikroklimaer på grund af nærhed til vand og/eller forskelligartede geologiske forhold. Klimaet er køligt, gennemsnitstemperaturen er 9-10 ºC årligt, 21 ºC i juli og -3 ºC i januar. Sommeren er solrig, efteråret er solrigt og tørt. Varm luft kommer fra Den Store Ungarske Slette, mens bjergene beskytter mod kulde og nordenvind. Om efteråret fremmer tåge fra floderne Tisza og Bodrog udviklingen af den berømte "ædle råd". Den gennemsnitlige årlige nedbør er omkring 600 mm.